2008-11-23

En vecka kvar till första advent

... och då kan man ju få unna sig lite julbak. Därför har jag just nu pepparkaksbiscotti i ugnen på "torkning". Receptet kommer från boken Vinterns söta och hela köket luktar pepparkaksbak just nu. Förhoppningsvis smakar kakorna lite pepparkaka när de är klara också. :-) Vinterns söta fick jag i julklapp förra året och nu när det börjar bli vinter även här (igår snöade det hela dagen och det ligger faktiskt lite kvar idag) finns där flera recept jag bara måste pröva. Förutom julgodis i massor finns det recept på Earl Grey-kakor, fluffig frusen polkagrispaj och rödbetskaka med äpple och valnötter. Det senaste receptet är ett av få som jag redan har prövat, men under de närmaste veckorna hoppas jag att det blir fler. :-)

Hur som helst, receptet på pepparkaksbiscottin är busenkelt och om någon annan är sugen på att pröva kommer det här:

ca 40 skorpor

100 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
7-8 dl vetemjöl
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen kanel
½ tsk malen kryddnejlika
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Ugnstemperatur: 175 grader.
Rör smör och socker poröst med elvisp och blanda sedan i äggen, ett i taget. Bland de torra ingredienserna med varandra i en separat skål och rör sedan ner det i smeten. Forma degen till tre eller fyra längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 15 minuter. Tag ut plåten och skär längderna på snedden i ca 2 cm breda skorpor. Sära på dem och ställ tillbaka plåten i ugnen. Stäng av värmen eller sänk den till 100 grader och låt skorporna torka och bli knapriga. Förvara i tättslutande burk.

För den som gillar att baka rekommenderar jag starkt både Två systrars söta och Vinterns söta (båda skrivna av Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman) eftersom det är härliga receptböcker med spännande recept och inspirerande bilder. Ibland räcker det att bara bläddra igenom en av dem för att stilla sötsuget... :-)

Lycka till med julbaket!

Inga kommentarer: