2008-10-10

Höstpromenad

Idag har jag varit ute på promenad. Jag tog med mig kameran och tog vår "standardrunda". Dimman var fortfarande ganska tät (den här årstiden tar det nästan hela dagen för solen att bryta igenom) men höstfärgerna livar verkligen upp även det som är en ganska grå morgon.

Här nedanför ett par tappra blommor samt ett par vägskyltar. Här i Schweiz är hastigheten som regel 80 km/h på landsväg och 120 km/h på motorväg. Inne i byar och samhällen finns det dock andra hastighetsbegränsningar. Den här typen av skylt betyder att hastigheten återgår till det normala efter en tillfällig sänkning till 50 km/h.



Där det tidigare stod ståtliga majsplantor finns nu bara resterna kvar. På cykel- och gångvägen vid åkern ligger enstaka majskorn och bitar av majskolvar kvar som vittnesbörd om skörden.

För ett par helger sedan återöppnades bron vid Vogelsang. Den gamla bron spolades bort av högvatten förra sommaren (vattnet i Aare har inte varit så högt på över hundra år) och området har sedan dess varit en byggarbetsplats. Ännu är allt inte klart, men bron är åter igen öppen för trafik. På bilden till höger här nedanför syns den tillfälliga gångbron (orange) som nu håller på att plockas ner. I bakgrunden ser man hur Reuss flyter in i Aare från vänster, under järnvägsbron.




Överallt bland bebyggelse finns dessa och liknande träfigurer föreställande barn. En del ser på håll mycket verklighetstrogna ut och förhoppningsvis fungerar de bra som varningstecken för lekande barn. Ovan till höger ett av många många byggprojekt i närheten. Här byggs det åtta likadana hus i två prydliga rader...

Överallt i det här landet hittar man dessa små gröna soptunnor. De heter Robidog och är en schweizisk uppfinning för att ta hand om hundbajs. Varje Robidog har en rulle med svarta plastpåsar för bästa möjliga service...




Samtidigt som det byggs mycket nytt får gamla hus stå och förfalla tillsynes obemärkt. I de gamla delarna av Brugg finns det många vackra och välskötta hus, men även byggnader med staket och varningsskyltar för nedfallande bitar (i det här fallet delar av taket) och dörrar med spindelväv i brevinkastet...



Klängväxter finns det gott om här och ibland ser man inte husen för alla löv. Varför måla huset när vinrankan ger fasaden en ny färg varje årstid? På vägen mötte jag denna lilla katt som glatt lekte med ett lönnlöv.

Höstfärgerna är som sagt på gång här nu, och när det mitt i alltihopa står en bil som matchar paletten åkte kameran så klart fram med en gång. :-)


Det finns alltså många byggarbetsplatser här för tillfället. Vi har t.ex. fått se hur det går till att bygga ett terasshus här. Vid berget som vi bor intill finns det många terasshus. Det här var fortfarande en brant backe när vi kom hit. I backen stod en grävskopa och grävde och jämnade till tills backen såg ut som en jättelik trappa. Sedan startade bygget och bit för bit har det här huset växt fram. Nu är huset nästan klart, bara lite finlir återstår.

Till sist en uppdatering till ett par tidigare inlägg. Så här ser en "osminkad" vattenpost ut här i Brugg. Och brevlådorna som jag visade tidigare har nu blivit utbytta mot en modernare variant.


ALLA bilderna går som vanligt att klicka på om du vill se dem i större storlek.

Inga kommentarer: