2008-04-13

Björnlök

Den här helgen har M och jag varit ute på två långa promenader här i krokarna. Eftersom M håller på med sista rycket för sin VR-ansökan har vi inte gjort några längre utflykter, men det hoppas vi kunna ändra på nästa helg.

Igår gick vi till Würenlingen fram och tillbaka. Där strosade vi runt lite i köpcentret Aarepark. Vädret var ganska soligt och väldigt skönt (både igår och idag har det varit 10-15 grader varmt och bara lite moln) så det var en härlig promenad. Vi gick några omvägar för att slippa gå längs de stora bilvägarna hela tiden och det var skönt att komma ut i det gröna. För ja, det börjar så smått bli grönt här nu.

Både igår och idag har vi gått förbi massor av Bärlauch, eller Ramslök som det heter på svenska. Ramslök är inte så vanligt i Sverige, men här är skogen full av lökväxten. Det är väldigt populärt med ramslök i maten här i Schweiz. Restaurangerna har specialmenyer med olika rätter av ramslök och i mataffären kan man köpa salladsblandningar med ramslök i. Man äter själva bladen och de har en "lökig" smak, som en korsning mellan gräslök och vitlök ungefär. Ibland kallar man den också för skogsvitlök. På vissa platser i skogen var lökdoften mycket påtaglig och håll med om att det ser vackert ut!

Idag tog vi en promenad upp på Bruggerberget och sedan tillbaka längs Aare. Det är ganska mycket vatten i floden nu efter de senaste regnen, förutom smältvattnet från Alperna. Det var jätteskönt att gå igenom skogen och längs vattnet och vi mötte många andra söndagsflanerare.

Förutom "björnlöken" har vi också sett massor av vitsippor, en och annan nästan överblommad blåsippa och i rabatter och trädgårdar har tulpanerna tagit över efter påskliljorna.

Inga kommentarer: