2007-04-30

Svensktoppen 4

Nu har jag röstat för andra gången och har bara en gång kvar. Här är mina röster för den här veckan. Sonja i topp (hon kom in som femma på listan den här gången - nu hoppas jag att hon blir kvar ett tag) och sedan ett par utmanare - två sköna låtar!

1
5
För att du finns Sonja Aldén

2
13
For once Markus Fagervall

3
12
Rulla mig hem Karin Westerberg

Olika taktiker för att undvika försäljare på stan

Ibland blir jag lite irriterad på alla försäljare och välgörenhetsmänniskor som man måste kryssa mellan på gågatan här i Uppsala. Tacka vet jag de som samlar in pengar till föreningen för hemlösa - de står stilla utan att göra något väsen av sig och "attackerar" inte så fort man går förbi...

Hur som helst, det jobbigaste är telefonförsäljarna. Då menar jag inte de som ringer hem till e
n i tid och otid (tack NIX-Telefon) utan de som vill att man ska byta mobiltelefon och abonnemang när man bara hade tänkt gå och träna eller kika in på DEA. Från början fungerade min strategi klockrent: "Ni har inte täckning i min hemby i Norrbotten - det är det bara Telia som har". "Okej" sa de och lät mig gå vidare. Ett annat bra motargument var länge att jag inte ringer för mer än 50-100kr i månaden vilket gör det idiotiskt att haka på ett abonnemang. Men tiderna förändras och försäljarna blir bättre och bättre. Tydligen (men jag hörde faktiskt i helgen att det inte är helt sant) har Tele2 Comviq nu samma täckning som Telia och om man ringer med dem från sin hemtelefon också kan man få en lägre fast avgift på den också. Inte illa. Ett tag tänkte jag nästan byta, men med argumentet att jag i alla fall måste prata med min man först slapp jag till slut undan...

Men nu har jag ett vattentätt argument: Jag ska flytta utomlands!!! Äntligen ett fantastiskt (och sant) argument som de inte har något att sätta mot... :-)

2007-04-27

Vår fina balkong

Igår kunde jag inte låta bli - jag gick förbi Bellis på vägen hem och köpte en citrontimjan att ha på balkongen. Vi ska ju bo kvar i två månader till trots allt så det kan ju vara trevligt att ha en växt på balkongen. Nu syns den inte så bra på den här bliden (den står bakom en av stolarna), men visst har vi en fin, om än liten, balkong?

Strumpor som försvinner i tvätten...

... trodde jag nästan att jag skulle vara med om för första gången i mitt liv igår. Men efter lite letande hittade jag den försvunna strumpan under de andra strumporna. Med andra ord är det här fortfarande något som jag aldrig har varit med om. :-)

2007-04-25

Sista rycket på labbet

Nu är det inte många timmar kvar för mig på BMC. Det betyder att jag måste städa undan på min labbplats, i kylrummet och i mitt frysfack och det är faktiskt inte det lättaste. Vad ska vara kvar och vad kan slängas med gott samvete? Vad vill andra ha och vad ska hällas (eller INTE hällas) ut i slasken? Usch, det är verkligen inte kul. Men jag delar upp det i små bitar och det går faktiskt ganska bra. Imorgon får jag ta det sista och på fredag det allra sista (det är egentligen ett evighetsprojekt det här!) och sedan är jag fri!!!

Fri från BMC men inte från att städa och rensa hemma. Men det är i alla fall lite roligare...

2007-04-24

Bostadslösa

Nu är uppsägningen av vår lägenhet inskickad. Jag hoppas att det snart löser sig med boende i Schweiz...

2007-04-23

Sista veckan på BMC

Med knappt 14½ timmar kvar att jobba på BMC är slutet nära. Den här veckan blir det många korta dagar och mycket "sista" av allt möjligt. Men det känns bra!

Nästa vecka ska jag börja röja hemma. Jag börjar med hallen (vad gömmer sig egentligen längst inne i skåpen där?) för att gå vidare med grovstädning av kök, vardagsrum, badrum och sovrum i tur och ordning. Spännande eller hur? Nu ska det grovrensas - böcker och köksgrejjer som vi inte behöver mer ska bort, garderoberna ska rensas o.s.v. Än så länge ser jag fram emot det, men jag gissar att jag kommer att vara trött på alltihop någon gång i mitten av maj.

Ska inte M hjälpa till med det då, kanske någon undrar. Givetvis, men eftersom han har otroligt mycket att göra på jobbet innan han slutar och jag kommer att vara ledig är det bara naturligt att jag fixar och donar på dagtid och så får vi hjälpas åt med det som behöver göras på kvällar och helger. Och i juni, efter disputationen, är det teamwork till tusen som gäller.

Men som sagt, först ska jag jobba klart här och så fira Valborg på ett eller annat sätt...

2007-04-22

Svensktoppen 3

Nu har jag röstat på mina favoritlåtar. Hoppas att Sonja kommer med - hennes låt ger mig rysningar (bra sådana).

Bröllopsbestyr 2

Nu har vi fått en fjärde bröllopsinbjudan - den här gången är det bröllop i augusti! Jättekul! Kanske kan jag hitta någon billig flygresa t.o.r. över helgen - efter nästan två månader i främmande land kan man väl få åka hem en sväng?

2007-04-19

Reklam

I maj kommer det att vara en stor lovsångskonsert i Uppsala. Mer info om den finns längst ner på den här sidan...

Så länge annonsen ligger inne kommer min blogg att se lite annorlunda ut (är man inte HTML-proffs så är man inte). Men förr eller senare kommer sidan åter att se ut som vanligt vad gäller textstorlek och annat smått och gott.

2007-05-03
Nu är konserten redan genomförd här i Uppsala så jag har tagit bort annonsen för den och sidan ser återigen ut som den ska... :-) För mer information om liknande arrangemang, besök den här sidan.

Brev och annan post

Veckans inför-flytten-problem:

Vad händer med vår post när vi är i Schweiz? Kommer viktiga brev att skickas direkt till oss i Schweiz om vi meddelar skatteverker vår utlandsadress? Eller är det bättre att ordna en särskild postadress här i Sverige (t.ex. våra föräldrar) som får ta emot vår post när vi är borta? Får man ha en särskild postadress i Sverige över huvud taget när man flyttar utomlands? Eller ska vi betala nära 5000kr för att få vår post eftersänd till Schwiez en gång i veckan i två år...

I övrigt är det dags för oss att säga upp vår lägenhet nu. Det är lite läskigt. Blanketten är utskriven och klar och bara väntar på att fyllas i. Lika bra att ta tag i det ikväll. Det innebär att vi fr.o.m. första juli är "bostadslösa" i Sverige. Men planen är ju att vi ska befinna oss någon annanstans i alla fall.

2007-04-16

Svensktoppen 2

Om jag har förstått det hela rätt har jag till och med midnatt på mig att rösta på veckans lista. Tyvärr glömde jag kortet med min röstningskod hemma idag när jag skulle till jobbet. Men eftersom det visade sig att jag ändå inte kan lyssna på låtarna på min jobbdator spelar det inte så stor roll. Problemet är ju att jag inte kommer att vara hemma ikväll förrän efter läggdags. Dessutom kommer pollenhalterna, som det vackra vädret har fört med sig, göra att jag stupar i säng oavsett vad klockan är när jag kommer hem. Om jag bara hade lite mer koll på låtarna skulle jag ju kunna rösta ändå, men minst hälften av dem vet jag inte hur de låter... Kanske får jag vänta med att göra min insats för Sverige och Svensktoppen tills nästa vecka.

2007-04-13

Bröllopsbestyr

På flera år har jag inte blivit bjuden på ett enda bröllop trots att vi är i "giftasåldern" nu. Det senaste bröllopet jag var på var mitt eget för 2½ år sedan. Men i år är det andra bullar - man kan nästan tro att folk gifter sig bara för att vi ska flytta till Schweiz.

Hur som helst är det tre bröllop som vi har blivit eller ska bli bjudna att närvara vid. Det första är ungefär två veckor innan vi flyttar, så det är inga problem. Det andra kommer vi med stor sannolikhet också att kunna gå på. Men idag låg det en tredje inbjudan på dörrmattan när jag kom hem från jobbet. Jätteroligt så klart, men det finns ändå ett stort "men" för vår del.

Planen är att M ska börja sitt nya jobb första juli. Eftersom första juli är en söndag är det troligtvis snarare den andra juli som han börjar. Problemet är att bröllopet vi är bjudna på äger rum den sista juni. Vad göra? Det finns tre alternativ. 1. Strunta i bröllopet (det är ju ändå bara en av M:s bästa vänner som gifter sig). 2. Strunta i jobbet i Schweiz (det är ju ändå bara M:s drömjobb just nu). 3. Förhandla med M:s arbetsgivare om att börja en eller två dagar senare (det är ju ändå inte så viktigt med det första intrycket).

Ja, vad tycker ni? 1, 2 eller 3? Kommentera, så återkommer jag med närmare besked längre fram...

Högertrafik

I Sverige har vi högertrafik. Detta innebär att man som gångtrafikant bör tänka på följande:
  • på vägren eller körbana, dvs när man samsas med motorfordon bör man gå på vänster sida
  • på en kombinerad gång-, cykel- och mopedbana bör man gå på vänster sida
  • på trottoarer, avskilda gångbanor och i övriga sammanhang är det lämpligt att hålla sig till höger
Det finns ingen lag som säger att man måste göra så här, men det underlättar för alla om man följer NTF:s rekommendationer (se även här) och går på vänster sida i blandad trafik.

Jag kanske skulle ha blivit trafikpolis...

2007-04-12

Svensktoppen

Jag har blivit utsedd att vara med i juryn till Svensktoppen de kommande fyra veckorna. Spännande!

Detta innebär som tur är inte att jag måste sitta som klistrad framför P4 på söndagarna. Nej, istället kan jag lyssna på låtarna i lugn och ro på SR:s hemsida och sedan rösta på mina favoriter där. Det blir lite som melodifestivalen igen i fyra veckor för mig med andra ord...

Vad ska med?

En viktig sak att fundera på just nu är vad vi egentligen ska ha med oss till Schweiz. För att veta vad vi behöver ha med oss måste vi veta hur vi ska bo. För att veta hur vi ska bo måste vi söka bostäder. För att söka bostäder måste vi veta var vi vill bo och för att kunna skriva hyreskontrakt måste vi ha åtminstone ett arbetstillstånd. M får sitt arbetstillstånd i slutet av juni - ungefär samtidigt som vi ska flytta dit. Någon mer än jag som tycker att det blir lite tight?

Hur som helst finns det saker som vi SKA ha med oss, till exempel:
  • assistenten
  • symaskinen
  • Höganäsporslinet
  • cellon
  • våra cyklar
Redan här står det klart att vi inte kan ta med oss allt som bagage på flyget... Därav våra offertförfrågningar till olika flyttfirmor. Men det är dyrt att flytta saker och ting till ett annat land så det kan ju vara bra att minimera det så mycket som möjligt.

Om vi ska bo möblerat kommer vi inte att behöva ta med oss några möbler. Om vi ska hyra en tom lägenhet kommer vi vara tvugna att köpa möbler på plats. Som tur är finns IKEA runt knuten. Dock finns det några möbler som jag vill ha med hur som helst, och det är våra sängmöbler. M är inte lika förtjust i den idén... Ja ja, vi får väl se.

I en av offerterna från en flyttfirma räknar de med att vi vill flytta 19 kubikmeter med saker. Så mycket blir det inte eftersom vi inte ska ta med oss allt. (Igår la vi ut våra vardagsrumsmöbler på Blocket och vi har redan fått några svar.) Jag tror snarare att vi hamnar på max 10 kubik, om ens så mycket. Egentligen skulle vi provpacka allt och se hur mycket det blir, men hur praktiskt är det?

2007-04-04

Flyttfirmor

I fredags (vilket helgnöje!) skickade jag och M ut ett gäng offertförfrågningar till några flyttfirmor inför flytten i sommar. Vi vill ju ta med en del möbler och en massa andra grejer - att köpa allt nytt verkar lite onödigt.

Vi skulle fylla i vad vi flyttar från (lägenhet, 2rok, 2kvm förråd, 2 c
yklar osv). Det vi inte kunde fylla i var att vi ju inte ska flytta alla våra möbler. Det mesta ska vi försöka sälja. Nu har vi fått svar från tre flyttfirmor. För att flytta hela vår lägenhet tar de ca 30 000sek. Det är dyrt. Undrar hur mycket det kostar att flytta enbart det vi faktiskt vill flytta? Jag hoppas att vi kan komma ner till en tredjedel av priset. Annars kan vi ju lika gärna köpa allt nytt i alla fall. Så dyra är ju inte våra IKEA-möbler, och om två år vill vi ju flytta tillbaka till Sverige igen och då ska möblerna med tillbaka.

Nästa uppgift blir att ringa flyttfirmorna (på kontorstid) och ta reda på hur vi kan pressa priset. Nu vet vi ju i alla fall vad den övre gränsen rent prismässigt är.

2007-04-03

Chocolate Chip Cookies

Som sagt, jag är ett kakmonster. :-) När jag åkte hem från USA (där jag var au pair efter gymnasiet) fick jag inte med mig något bra recept på CCC. Jag försökte få min värdmamma att skicka mig receptet, men det gjorde hon aldrig. Gissa om jag blev glad när en av mina bästa vänner kom hem från USA med en hel bok fylld med ljuvliga kakrecept för drygt två år sedan. Det tog inte lång stund innan jag hade hittat det optimala receptet på chocolate chip cookies, och här är det! Måttenheterna är lite skumma eftersom de helt enkelt använder skumma mått i USA (SI har inte riktigt slagit igenom där ännu...).


Thick and Chewy Chocolate Chip Cookies, ca 24 st

(Fritt översatt från en amerikansk kakbok)


56g smör

6 msk strösocker

6 msk ljusbrunt muscavadosocker

¼ tsk salt

1½ tsk vaniljsocker

1 stort ägg

2½ dl + 2 msk vetemjöl

½ tsk bakpulver

150g grovhackad choklad av valfri sort, blanda gärna vit och mörk

100g hackade nötter


* Sätt ugnen på 190° C.

* Rör ihop smör, allt socker, salt och vaniljsocker med elvisp.

* Rör i ägget och skrapa ner allt från sidorna med en slickepott. Blanda lite till med vispen.

* Blanda mjöl och bakpulver för sig. Rör ner i smeten och blanda ihop med vispen.

* Rör ner choklad och nötter.

* Forma till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ca 7cm mellan varje boll.

* Grädda 10-12 minuter mitt i ugnen, tills de börjar få färg.

* Låt dem ligga kvar på plåten i 5 minuter innan de får svalna på galler.


Nötterna kan uteslutas eller bytas ut mot mer choklad.

Kakorna är godast nygräddade. Gör dubbel sats och frys de ogräddade bollarna i en burk. Ta sedan fram så många du vill ha och grädda direkt från frysen.


Receptet kommer från boken ”got milk?® the cookie book”, Peggy Cullen

2007-04-02

Övervikt och glamourprinsessor

Vi svenskar håller på att bli feta. Drygt 40% av oss är överviktiga. Därför är det kanske inte så konstigt att vår syn på vad som är normalt håller på att förskjutas. Innan jag fortsätter att skriva vill jag dock poängtera att jag inte tycker att trådsmala modeller är idealet - att vara för mager är varken hälsosamt eller snyggt.

Själv ligger jag och pendlar mellan normalvikt och övervikt (i alla fall enligt BMI). Därför skulle jag tycka att det vore trevligt att tappa några kilon så att jag har lite marginal (både upp till övervikt och neråt mot undervikt på BMI-skalan). Det handlar inte om att jag vill bli lika mager som jag var för tio år sedan utan om att jag vill må bra, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och, som en bonus, kunna använda mina lågt skurna jeans utan att vara ledsen för att magen hänger ut över kanten lika mycket som den gör nu.

En reaktion som jag ofta får när ämnet kommer på tal, är "du är väl inte tjock?". Nej, jag är inte fet, men jag är faktiskt lite överviktig. Det är inte mycket, men om jag inte gör något åt det nu så kommer jag förmodligen att vara fet om tio år. Anledningen till att andra inte uppfattar mig som en överviktig person (eller i alla fall påstår att de inte uppfattar mig så) är kanske att normalsvensken snarare är överviktig än normalviktig, och eftersom majoriteten vinner är övervikten helt plötsligt normal. Å andra sidan vet väl alla att muskler väger mer än fett så det är förmodligen bara muskler som hänger över byxlinningen på mig. Jag har ju trots allt gymtränat mer eller mindre regelbundet de senaste åren...

Jag hade en plan. Jag skulle gå ner några kilo från januari till juni. Det borde inte vara omöjligt. Men jag klarar det inte - just nu står jag på +/- noll. Nu har jag bara två månader på mig så nu är det verkligen dags för mig att sätta igång! Från och med nu får jag bara äta godsaker en gång i veckan. Men idag har ju Nina med sig banankaka till fikat. Jag kanske får vänta tills imorgon med att börja mitt nya liv i alla fall.

Mitt stora problem är verkligen kakor av olika slag. Jag älskar att baka och att smaka på olika sorters mjuka kakor. På min nuvarande arbetsplats går det knappt aldrig en vecka utan att det bjuds på tårta eller kaka - eller både och... Det är svårt att säga nej. Förra veckan var det t.ex. tårta på onsdagen, avtackningsfest med olika efterrättskakor på torsdagen och "tack för att jag fick praoa här"-kaka på fredagen. Hur ska man kunna stå emot dessa frestelser?

Ja, och så till det där med glamourprinsessorna. Jag skulle gärna vara en glamourprinsessa, men jag tror aldrig att jag kommer att bli någon. Jag kan i alla fall inte gå i skor med stilettklackar...

2007-04-01

Lime- och kokospaj med maräng

Hur gott som helst - och proteinrikt... Bilden ovan är kanske inte helt representativ för kakan eftersom vi inte hade tid att låta den svalna helt vilket innebar att fyllningen i mitten rann ut lite, men den var fantastiskt god i alla fall!

Pajen innehåller inte mindre än 6½ ägg, 3-4 limefrukter, kondenserad mjölk, kokosmjölk och annat sött och gott. Receptet finns i den fantastiska kakboken Två systrars söta som jag bara har ägt i några veckor, men redan älskar och varmt rekommenderar till alla baksystrar (och -bröder) där ute i vida världen.

2007-04-17
Hittade en blogg där receptet finns utskrivet (och med en pajbild som är mycket snyggare än min...). Mitt problem med den här pajen är att marängen krymper när den svalnar. Någon som vet vad det kan tänkas bero på?

Fullspäckad helg

Söndag eftermiddag. Ja, eller snarare kväll. Jag sitter och väntar på att degen till grahamsbullarna jag bakar ska jäsa klart och tänkte passa på att göra en liten uppdatering här under tiden.

Det har varit en hektisk, men rolig helg. Igår var det extra intensivt. Dagen började med frukost på Barista med mina kära vänner "Bönorna". Jag gillar verkligen Baristafrukosten. För 48kr får man precis så mycket som man behöver för att börja dagen. Och gott är det...

Efter frukosten och ett ärende på stan (jag köpte Brunkullans röda te, både till mig själv och till födelsedagsfesten som jag skulle på senare) gick jag till Nautilus och tränade. När jag var där dök det upp ett möhippegäng som "rövade bort" en tjej som var
där och tränade. Det påminde mig om min egen möhippa som också, till viss del, utspelade sig på ett gym...

När jag hade tränat, duschat och bastat klart åt jag en snabb lunch på Max (tänk att det äntligen går att äta på Max mitt i stan - jag är ju norrlänning i själ och hjärta och då är det ju Max som gäller) och sedan spurtade jag till Chokladkaféet för att köpa choklad. Sedan hem en snabb sväng och så iväg igen, denna gång till Gottsunda! Det var nämligen dags för brädspel. Dagen till ära testade vi ett nytt spel, Caylus, och det var komplicerat men kul. Tyvärr hann jag inte spela klart eftersom jag skulle på en födelsedagsfest, men efter fyra timmars spel var jag rätt mör ändå, så det gjorde inte så mycket. Nästa gång vi spelar Caylus kan vi ju i alla fall reglerna från början så då går det nog lite snabbare.

Ja, från Gottsunda tog jag mig via Eriksberg ner till Flogsta till en födelsedagsfest. Där blev jag bjuden på jättegod indisk mat och härlig kladdkaka innan jag tackade för mig och cyklade hem till min sjuka man för att sova lite.

Idag, söndag har det också varit fullt upp, men nu börjar det äntligen lugna ner sig. Just nu lyssnar jag på min nyaste skiva. Den är jättebra och det känns skönt att vara hemma och lyssna på skön musik och pyssla lite som omväxling.

Imorgon är det en ny, men kort arbetsvecka. Det är skönt att det är lite extrahelger som bryter vardagen nu och nästa helg kommer garanterat att vara lugnare än den här...