
Idag har jag haft julbak på schemat. Pepparkakor och lussekatter så klart, men även kanelstjärnor efter schweiziskt recept. Jag gjorde ett försök att baka de senare även förra året, i Oskarshamn, men det blev inte riktigt bra. I år använde jag det "klassiska" receptet från en kakbok jag fick i födelsedagspresent och de blev mycket bättre än förra året (även om de inte är perfekta). De består enbart av äggvita, socker, citronsaft, hackad mandel och kanel och när man har tagit ut kakorna och brett på glasyren ska de stå och torka över natten innan man gräddar dem i några minuter. De är mjuka och lite sega med en god mandel- och kanelsmak.

Vispa tre äggvitor till hårt skum (med lite salt). Tillsätt 250 g florsocker och blanda till en slät smet. Ta undan ca 1 dl av äggsmeten till glasyr. Tillsätt 1½ msk kanel, ½ msk citronsaft och 350 g malen mandel till resten av äggsmeten och blanda väl. Kavla ut degen mellan plastfolie, ev på lite mjöl så att de släpper lättare, så att den blir ca 7 mm tjock och ta ut stjärnformade kakor. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och bred på glasyren. Låt kakorna torka i rumstemperatur 5-6 timmar eller över natten. Grädda kakorna 3-5 minuter i mitten av ugnen, 250 grader, och låt svalna på galler. Glasyren ska helst inte få så mycket färg utan vara vit och fin...
1 kommentar:
Åh vad fint allt ser ut. Du skulle sett min bullar, de var goda men såg ut som en katastrof. Du måste lära mig hur man gör det sådär snyggt ;P
Uppspelningen gick bra...bara så du vet.
Stor kram/Magdalena
Skicka en kommentar