2008-12-10

Julstök

I dagarna två har jag julstökat för fullt här hemma. Om man räknar med köttbullarna i måndags (ett gäng finns kvar i frysen) är det ju till och med tre dagars "slit" i köket som strax ligger bakom mig.

Vad har jag då gjort? Jo, igår tillverkades det julgodis på löpande band här. Julgodiset är idag förpackat i plåtaskar och ska så småningom ges bort till några av våra vänner här i Schweiz. Det som fattas i lådorna just nu är knäck. Egentligen ville jag ha kola bland godiset också, men eftersom jag lyckades bränna vid den ordentligt igår och fortfarande inte har fått kastrullen helt ren blir det ingen kola och ännu ingen knäck... Hur som helst innehåller askarna för tillfället fyra sorters godis; anistryffel (de mörkbruna), kaffetryffel med kokos (de vita) och trillingnöt, samtliga recept från Vinterns söta, samt chokladrulle med citron (i plastfilmen) från Arla köket 4/08 (receptet finns här). Alla godsakerna är förstås provsmakade och godkända. :-)



Idag har jag haft julbak på schemat. Pepparkakor och lussekatter så klart, men även kanelstjärnor efter schweiziskt recept. Jag gjorde ett försök att baka de senare även förra året, i Oskarshamn, men det blev inte riktigt bra. I år använde jag det "klassiska" receptet från en kakbok jag fick i födelsedagspresent och de blev mycket bättre än förra året (även om de inte är perfekta). De består enbart av äggvita, socker, citronsaft, hackad mandel och kanel och när man har tagit ut kakorna och brett på glasyren ska de stå och torka över natten innan man gräddar dem i några minuter. De är mjuka och lite sega med en god mandel- och kanelsmak.

Så här gör man:

Vispa tre äggvitor till hårt skum (med lite salt). Tillsätt 250 g florsocker och blanda till en slät smet. Ta undan ca 1 dl av äggsmeten till glasyr. Tillsätt 1½ msk kanel, ½ msk citronsaft och 350 g malen mandel till resten av äggsmeten och blanda väl. Kavla ut degen mellan plastfolie, ev på lite mjöl så att de släpper lättare, så att den blir ca 7 mm tjock och ta ut stjärnformade kakor. Lägg dessa på en plåt med bakplåtspapper och bred på glasyren. Låt kakorna torka i rumstemperatur 5-6 timmar eller över natten. Grädda kakorna 3-5 minuter i mitten av ugnen, 250 grader, och låt svalna på galler. Glasyren ska helst inte få så mycket färg utan vara vit och fin...

1 kommentar:

Anonym sa...

Åh vad fint allt ser ut. Du skulle sett min bullar, de var goda men såg ut som en katastrof. Du måste lära mig hur man gör det sådär snyggt ;P

Uppspelningen gick bra...bara så du vet.

Stor kram/Magdalena