2007-11-21

Staden som vi bor i

Brugg i kantonen Aargau

Brugg har 9180 invånare och en yta av 558 ha. Här räknar man varje Gemeinde för sig så siffrorna gäller bara för själva staden och inte för samhällena som faktiskt sitter ihop med staden.

Brugg ligger i kantonen Aargau som har en folkmängd på 573 654 människor (051231) fördelade på 229 Gemeinden och med en total yta av 1404 km². Det kan jämföras med Öland, som har en yta av 1350 km² och en befolkning på 24 503 personer. Aargau har med andra ord ca 23 gånger så många invånare som Öland på en yta som bara är lite större.

I Aarau är befolkningstätheten ca 400 personer/km². I hela Schweiz är siffran 177 personer/km². I Sverige är motsvarande siffra lite drygt 22 personer/km² och på Öland ca 18 personer/km². (Skåne ca 107 personer/km² och Norrbotten ca 7 personer/km².) Det är inte konstigt det känns lite "trångt" här ibland. :-)

Bilderna är tagna i Brugg. Först en vacker byggnad inne i staden, sedan Schwarzem Turm som var ett fängelse från början och så till sist utsikten en morgon från vår balkong.

Siffrorna kommer från SCB:s, Bruggs och kantonen Aargaus hemsidor. Mer information om och bilder från Brugg och mycket annat finns här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ser riktigt fint ut. Jag kommer ner nästa sommar och hälsar på.

Har du någon förklaring till varför det heter schwarzem Turm?
Det är ju dativ?

Ulrika sa...

Nej, jag vet faktiskt inte. Jag skrev inte så från början, men sedan såg jag att det heter schwarzem Turm på Bruggs hemsida. Kanske är det en gammal form som inte används längre? Tornet är i alla fall den äldsta byggnaden i Brugg.